Жителите на Розово изгониха три сирийски семейства със заплахи от физическо насилие

Стотици жители на село Розово направиха импровизиран протест и отидоха пред портите на триетажната къща, която бе наета от три сирийски семейства – общо 17 души, включително и деца. Те бяха прогонени заради заплахи от физическо насилие.

 

"Тази случка не ме изненада, но ме разгневи. Село Розово е опозорено. Тези хора не само опозориха себе си, но и българската нация. Като част от тази нация, те лепнаха позор и върху мен. От много години казвам, че в България се развива битов фашизъм, който е на основата на ксенофобията”, коментира в "Здравей, България” политологът проф. Евгений Дайнов.

 

По думите му страната ни може да стигне до положението, в което се намира Русия, ако не бъде спрян този фашизъм. 

 

Какво спечелиха в село Розово?"Русия е фашистка държава и тя носи война, която е неизбежна”, допълни проф. Дайнов.

 

"Тъжно ми е за тези хора, защото те очевидно живеят в един враждебен свят. Въпросът е дали този свят им е внушен, или те наистина го усещат като такъв. Днешният свят е отворен, не е логично да се държат така”, коментира от своя страна преподавателят от НБУ проф. Михаил Неделчев.

 

"Неслучайно се вплита украинската тема в целия този случай. На тези хора са им внушени путиновските кретении и пропагандни клишета, че чистите общности трябва да живеят отделно”, на мнение е Неделчев.

 

Според него депутатът от "Атака” Магдалена Ташева трябва да бъде съдена за насаждане на расова омраза заради "чудовищните неща, които говори по телевизията”.