Депутати от Републиканската партия защитиха кандидатурата на бившия президент Лула да Силва

Бразилската президентка Дилма Русеф потвърди, че ще бъде кандидат за втори мандат през октомври, въпреки постепенния си срив в социологическите изследвания, който накара някои сектори да поискат завръщането на бившия президент Лула да Силва. 

 

"Бих искала, когато стана кандидат, да имам подкрепата на моята база (съюзническите партии). Но дори това да не се случи, ще продължим напред", заяви Русеф. 

 

Депутати от Републиканската партия, член на управляващата коалиция в Бразилия, защитиха в понеделник кандидатурата на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва, който е предшественик и ментор на Русеф. 

 

Дилма, която подобно на Лула е член на управляващата Партия на труда, заяви, че не обръща внимание на тези изявления. Появата на движението "Върни се, Лула" съвпада с постепенния спад на популярността на Русеф от началото на годината във всички социологически изследвания, след като тя постепенно увеличи рейтинга си след масовите социални бунтове през юни 2013 г. 

 

Русеф остава фаворит за изборите. Но социологическо изследване, оповестено вчера, показа спад на популярността й от 43,7% през февруари и 37% през април, което за първи път създава реална възможност за втори тур на президентските избори през октомври.