Все по-чести стават случаите на открадната интернет самоличност

Рекет в социалните мрежи. Все по-чести стават случаите на открадната интернет самоличност, с която изнудвачи мамят в мрежата. Ако погледнем конкретно Facebook, неофициално всеки ден по света над 600 хиляди профила стават жертва на хакерска атака

 

Най-уязвими са хората, които ползват социалната мрежа за ценна кореспонденция или пък пазят лични компрометиращи снимки в своя акаунт. В един момент всичко това става собственост на хакера и той може да ни навреди, както пожелае.

 

В своя профил пазим лични данни, съкровени снимки, важни писма и дори банкова кореспонденция. Ако някой се добере до тази информация, може буквално да поеме контрол над живота ни. В такава ситуация се озовава Георги Алексиев.

 

"Не можех да вляза в пощата си, не можех да вляза във Facebook профила си, в Skype. Осъзна, че някой е взел електронната ми самоличност”, разказва Георги.

 

Освен че има достъп до целия ни живот, крадецът на електронна самоличност може да изнудва всички наши приятели, представяйки се за нас самите. Това преживяват и познатите на Георги. От тяхно име са разпратени десетки писма с молба за пари.

 

Както при телефонните измами, схемата работи. Някои пращат пари кеш, други чрез SMS. Измамната схема е сравнително нова за страната ни. Според експерти по сигурността разследването се усложнява от това, че престъплението е трансгранично.

 

Ключът към нашия електронен дом в социалните мрежи най-често е електронната поща и паролата там. Ако паролата ни съдържа различни символи, цифри, големи и малки букви, то вероятността профилът ни да бъде прихванат е много по-малка. 

 

Ако паролата ни е съставена от 6 малки букви от азбуката, хакерите могат да я разбият за 10 минути. Ако обаче добавим само още един символ и разнообразим с главни букви – времето за разбиване става 23 дни. Трябва да уточним, че в този случай говорим за най-старата хакерска технология, наречена "брутфорс атака”. Основният съвет на експертите е да мислим по-сложни пароли. Въпреки това стопроцентова сигурност в интернет няма.