169 населени места в България са напълно обезлюдени

Села-призраци, населените места, където не живее никой. За много от тях се носят страшни легенди, които привличат вниманието на авантюристи от цял свят. Такова е село Бумалча - едно изгубено село-призрак в Стара планина. Екип на Нова го намери.

 

В селото рядко стъпва човешки крак. Годините отдавна са заличили отъпканите горски пътеки, а картите и GPS-ите са безпомощни. Дори малкото останали живи хора в най-близкото село Престой не са сигурни точно как се стига до Бумалча.

 

Без водач в мъглата, и най-амбициозните авантюристи са обречени да се изгубят. В планината може часове наред да не срещнеш жива душа. Това споделя овчарят Николай, когото намираме по чукарите.

 

Легендите шептят, че през далечната 1964 година всички жители на Бумалча напуснали домовете си. В един ден, оставяйки цялата си покъщнина. Причината за това е мистерия, която буди любопитството на хора по цял свят. Истината, поне според местните, обаче е демографската криза у нас.

 

Съдбата на село Бумалча споделят още 169 населени места у нас. По данни на статистиката най-много обезлюдени селища има в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.