Константин Пенчев е предприел действия за промени в Семейния кодекс по отношение на осиновяването

Осем братя и сестри, изоставени от родителите си, се намериха след дълги години търсене. Откриват се на невероятни места – в България, Германия, Италия.

 

Изключителното упорство на Пламен Василев води до това, че преди три месеца намира близначката си Красимира. Оказва се, че в България стотица българи живеят изключително драматично заради тайната на осиновяването. Омбудсманът Константин Пенчев е предприел мерки в тази насока.

                                         

"Твърдя, че нашият Семеен кодекс отразява идеи от 50-те години на миналия век. Според законодателя осиновените хора трябва да живеят в лъжа. Ние не само не трябва да казваме кои са родителите им, но и ако някой им каже, носи наказателна отговорност. Това за мен е дискриминация”, коментира в "Здравей, България Константин Пенчев.

 

В тази връзка той е изпратил до премиера препоръки за промяна в законодателството по отношение на осиновяването.

 

"Не може да спрем живота и България в ХХІ век да се ръководи от законодателство от миналия век. Животът е много по-силен от всички депутати и от цялото законодателство. Или то ще следва живота, или ще бъде безвъзвратно остаряло”, коментира още Пенчев.

 

"По нерегламентирани пътища, въпреки законите, успяхме да се намерим. Открих сестра си Красимира в Италия. Изпратих й покана за приятелство във Фейсбук и съобщение, в което й казвам, че съм неин брат. Тя е знаела, че е осиновена, но не е знаела, че има брат близнак”, разказа Пламен. 

 

Повече от 20 години Красимира живее в Италия. Когато разбира, че е осиновена, изживява истински шок. Вече е щастлива, защото е успяла да намери корените си след толкова много години. 

 

Какво още разказа Пламен за това как е намерил семейството си разберете във видеото.