Едва 40% от служителите одобряват служебните си придобивки

Близо две трети от служителите у нас не са доволни от своя работодател и по-конкретно - чувстват се недооценени в работата. Най-сериозна критика фирмите търпят по отношение на допълнителните придобивки на работното място и възможностите за кариера. В същото време промените в световен мащаб водят след себе си цял куп нови и интересни професии.

 

Мотивацията на работното място е една доста болна тема в България. Често компаниите обръщат голямо внимание на своите мениджъри и пренебрегват останалите. Затова нивото на ангажираност при служителите е едва около 50 на сто.

 

От допълнителните придобивки (служебен транспорт, ваучери за храна, здравни услуги) и от възможностите за кариера са доволни едва около 40% от служителите.

 

Междувременно светът се променя, а с него - и нашата работа. След 20 години професиите, които са актуални днес ще отстъпят на нови.

 

Планетата тъне в боклуци. Остатъците от консуматорския свят, в който живеем, са родили една от професиите на бъдещето - дизайнер на отпадъци. Чудомир е един от хората, които правят красиви неща от грозни боклуци: „Всички се ориентират към рециклиране - независимо дали става дума за хартия, метал, пластмаса. Рециклирането е важно, а това, което правя, е интересен начин да го реализираш”, казва той.

 

Чудомир съвсем не е сам. Зад него има екип дизайнери на отпадък. Търсят ги у нас и по света. А скулптурите им се раждат буквално от автоморгите и фирмите за скрап.

 

Почти със същата скорост, с която планетата се затрупва с боклук, светът се оплита в сложни компютърни мрежи. В индустрията човекът може да стане излишен, но ще намери реализация в дизайна на роботи. Наблюдението на безпилотни летателни устройства ще изисква хора, обучени да следят техните траектории. В здравеопазването ще са необходими телехирурзи, които ще управляват роботизирани ръце при сложни операции.

 

Новият свят след 20 години със сигурност ще предизвиква носталгия към времената от нашето детство. Затова ще са необходими хора - носталгисти, чиято професия ще е да аранжира пространства в духа на определена епоха. И още една тенденция - годините ще дадат предимство на професиите, които позволяват работа от вкъщи.

 

Повече по темата ще научите от видеото.