В съседна Босна се борят с истинско бедствие

Най-малко петима души са загинали в резултат на наводненията в съседна Сърбия. Властите са евакуирали над 700 души заради природното бедствие.

 

Извънредно положение бе обявено в повече от 20 града и общини, а без ток останаха около 100 000 домакинства, информира БГНЕС.  

 

Катастрофалната ситуация, както я нарече премиерът Александър Вучич, накара управляващите в Белград да се обърнат за помощ към Русия, Еврокомисията и Словения.  

 

До края на деня се очаква да бъде обявено извънредно положение на територията на цялата страна. Решението трябва да вземе правителството на извънредно заседание в Белград.

 

Междувременно от сръбския институт по метеорология и хидрология обявиха, че нивото на реките продължава да се увеличава. Специалистите очакват валежите да продължат през целия ден.

 

Природно бедствие обявиха властите в съседна Босна и Херцеговина. Най-застрашените райони са в централната и североизточната част на страната. Придошлите реки там предизвикаха невиждани от столетие наводнения. Засегнати са Сараево, Зеница, Биелина и Тузла.

 

В столицата от коритото си излезе река Миляцка, която наводни жилищен район. Близо 3 500 домакинства останаха без ток. Водата прекъсна пътни артерии.