Пороите не спират близо две денонощия

Сръбските власти обявиха извънредно положение заради опустошителни наводнения в страната, предизвикани от продължаващите повече от 40 часа проливни дъждове. По последни данни жертвите са най-малко пет, а хиляди са евакуирани. Главната автомагистрала от Белград към Македония и България е наводнена и движението по нея е преустановено.

 

Засегнати са много райони в югозападната и централната част на страната. Армията спасява пострадалите. По-рано днес извънредно положение беше въведено в 20 най-силно засегнати от водната стихия общини и градове. В тези райони без ток останаха около 100 000 домакинства.

 

Тежкото положение в бедстващите региони накара правителството да разшири обхвата на спешните мерки върху територията на цялата страна след заседание на кабинета в Белград. Сръбските власти поискаха помощ от ЕС, Русия и Словения. Православната църква отслужи молебен за спиране на дъжда.

Още по темата

 

"Това, пред което сме изправени, е най-голямото водно бедствие в историята на Сърбия. Такова нещо не се е случвало", заяви премиерът Александър Вучич.

 

Невижданите от десетилетия порои предизвикаха бедствие и в съседна Босна, където придошлите реки преляха и прекъснаха пътни артерии. Сред силно засегнатите населени места е и столицата Сараево, където водите на река Миляцка наводниха жилищен район. И тук хиляди домакинства са без ток. Пострадаха още Зеница, Биелина и Тузла. Хеликоптери на армията  спасяват жители в северната част на страната.

 

Циклонът се движи бавно на изток, засягайки нашата страна и Румъния. Нивото на реките в северната ни съседка между Букурещ и Карпатите се повишава. Там са наводнени над 20 села.