Това в момента е най-застрашената община в Сърбия, която пострада тежко от наводненията

Евакуират Обреновац заради наводненията. Това в момента е най-застрашената община в Сърбия, която пострада тежко от наводненията, причинени от проливните дъждове тази седмица. 

 

"Положението е катастрофално и ще става по-лошо. Явно е, че целият град ще трябва да бъде евакуиран", заяви сръбският премиер Александър Вучич, съобщава БГНЕС. 

Още по темата

 

До момента от Обреновац са евакуирани 2500 души, но хиляди други са застрашени. 90% от града е потънал във вода, която на някои места достига до пет метра височина и се повишава. Има опасения, че река Колубара може да разруши мост, водещ към Белград, и това наложи ускоряване на усилията по евакуиране на населението. Някои райони могат да бъдат достигнати само с военни хеликоптери.

 

Сръбският премиер обиколи Обреновац с лодка, за да се информира за положението и по-късно се срещна на мост, "който все още се държи", с руския посланик Александър Чепурин и вътрешния министър Небойша Стефанович, който също пристигна в общината югозападно от Белград.

 

Министърът на отбраната Братислав Гашич и кметът на Белград Синиша Мали също са в Обреновац. Преди пристигането на премиера 60 руски спасители, които кацнаха на летището в Ниш тази сутрин, се присъединиха към сръбските жандармеристи и армията в спасителните им операции.