България е на първо място в Източна Европа по фалити на фирми

България е на първо място в Източна Европа по фалити на фирми. Хиляди хора са останали без работа. Само за миналата година 834 компании са обявили несъстоятелност. Това показват данните на една от водещите кредитни и застрахователни компании. 

 

Още повече са компаниите, които изпитват сериозни финансови затруднения, но нямат пари да обявят фалит, тъй като това е скъпа процедура. Трябва да плащат заплати 6 месеца след това. 

 

42% от фирмите за търговия на едро имат проблеми. При 27% от търговците на дребно парите не достигат. Следват ги транспортните компании. От тях 13% са в тежко положение. При строителните фирми се наблюдава положителна тенденция. Допреди година те водеха класацията, а сега 7% от тях имат финансови проблеми. 

 

6 години собствениците на малък магазин се борят за оцеляването на бизнеса си. Клиенти не липсват в хранителните магазини, но се пазарува на дребно, тъй като хората доста са свили бюджета си.

 

Така за бизнеса настъпват тежки моменти, след което идват кредитите. Експертите се надяват свежите европейски пари от новия програмен период да дадат глътка въздух на бизнеса.

 

Има сектори обаче, в които почти няма фалирали компании през миналата година. Добре се развиват фармацевтичните предприятия, IT секторът, телекомуникациите, производството и доставките на електричество, газ и вода.