Все повече хора се оказват потърпевши на схема със скъпи обаждания към чужбина

„Обади ми се. Спешно е”. Освен тревогата и притеснението, СМС с такова съдържание може да ви струва и доста пари. Не се връзвайте, това е нова мода в телефонните измами. Схемата, за съжаление, набира скорост, а онези, които стоят зад нея, са доста упорити. Колко хора вече са получили от СМС-ите едва ли има можем да установим. Колко от тях са върнали обажданията – също. Но наш екип откри офис, в който всички служители, до един, са били потенциални жертви на измамата. 

 

Получаването на СМС с молба обикновено ни кара да се притечем на помощ веднага. Но хладнокръвието и запазване на спокойствие в такива моменти биха били в наша полза.

 

„Ако не знаех по-скоро бих се обадила, бих се подвела. На личния ми телефон не бих реагирала по този начин, но на служебен телефон нямам представа кой, в какъв аспект ме търси и дали наистина има нужда от някакъв вид съдействие, по-скоро бих се обадила”, казва Йоана Станева.

 

„Кодът беше от чужбина, ако не бях предупредена най-вероятно щях да се обадя, защото организацията в която работя, а това е служебния ми телефон, работи и в чужбина”, допълва Радостина Стоянова.

 

Опитахме се да се свържем с един от телефоните посочени в СМС-а. Включи се оператор. Обърнахме се към  него, за да поискаме услугата „поръчка” за телефонен разговор. От там ни обясниха, че поръчка може да се направи само от стационарен телефон, който е собственост на оператора, а таксуването на разговора е в зависимост от абонаментния план.

 

„Това, което разбрах от колегите, е че ако някой се подлъже и се обади на този номер, който е даден в СМС-а, таксата за обаждане на минута е от порядъка на 100 лв., допълва Стоянова.

 

От проверката на друг мобилен оператор ни увериха, че сумата не е толкова голяма,  телефонът е от Босна и Херцеговина и цената за минута е лев и 29 стотинки. Това означава, че се разчита на трафик. „колкото повече – толкова повече”. Но това се отнася само за конкретния случай. В други подобни измами, посочените телефони са импулсни и обаждането може да ви излезе солено.

 

Репортер: Райчо Чапразов