270 млн. евро ще отидат за подобряване на градската среда, обяви регионалният министър

Над 3 млрд. лева ще бъдат заделени за развитието на регионите през новия програмен период, обяви регионалният министър Десислава Терзиева.

 

От думите й стана ясно, че по приоритетната ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие” са насочени 262 млн. евро за финансови инструменти за жилищните сгради, а 270 млн. евро е сумата за подобряване на градската среда, предаде БГНЕС. 107 млн. евро ще бъдат на разположение за образователна инфраструктура, а бенефициенти ще са 67 общини.

Още по темата

 

163 млн. евро по Оперативна програма "Региони в растеж" са предвидени за социалната, спортна и културна инфраструктура, а 143 млн. евро за интегриран градски транспорт.

 

За инвестиции в образованието, по втората приоритетна ос – „Регионална образователна инфраструктура”, за инвестиции ще бъдат отпуснати 115 млн. евро. Средствата трябва да се използват за създаване на условия за модерни образователни услуги. Сред бенефициентите ще са четири свързани министерства, висши училища и общини.

 

84 млн. лв. са предвидени за регионална здравна инфраструктура и за подобряване на условията за адекватна медицинска помощ. Сумата, която ще бъде отпусната по оста "Регионална и социална инфраструктура", възлиза на 51 млн. евро. Парите са за инвестиции в здравната и социалната инфраструктура.

 

127 млн. евро са насочени към съхраняване, опазване, развитие и популяризиране на природното и културното наследство на България.

 

Агенция „Пътна инфраструктура” ще бъде бенефициент по оста „Регионална и пътна инфраструктура”, по която ще бъдат на разположение близо 194 млн. евро. Общините пък ще бъдат бенефициенти по оста "Превенция на риска". Целта е да бъдат насърчени инвестициите за справяне със специфични рискове и свлачища, а отделената сума възлиза на 20 млн. евро.