Жури, джаз изпълнител и управител на ресторант – само част от образите на чаровната певица

Една от най-именитите и обичани джаз изпълнителки у нас – Хилда Казасян, започва да се занимава с музика от ранна възраст. Чаровната дъщеря на диригента и композитор Вили Казасян завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” със специалност Ударни инструменти, след което продължава образованието в класическия отдел на Консерваторията и специализира в Италия.

 

Талантливата изпълнителка има зад гърба си шест издадени албума, както и многобройни концертни, телевизионни, рекламни и фестивални изяви, както в България, така и в Англия, Русия, Белгия, Франция, Япония, Полша, Сърбия, Австрия и Италия.

 

За втора поредна година тя влиза и в ролята на жури в предаването на Нова телевизия „Като две капки вода”. Наред с ангажиментите си на сцената и на екрана, тя успява да управлява успешно арменски ресторант и музикален клуб в столицата, както и да изпълнява задълженията си на майка - на 12-годишната си дъщеря Надежда-Мари.

 

Освен това, Хилда наскоро зарадва феновете си с новия сингъл, озаглавен "Луди пеперуди", по музика и аранжимент на Христо Йоцов и текст на Добромир Славчев. Песента е част от авторския джаз проект на певицата "Jazz & Me", който стартира на 9-и Май в Русе и ще бъде една от изненадите в програмата на националното и турне. До броени дни ще бъде готово и видеото, което е реализирано от екипа на Маги Халваджиян с режисъор Кирил Киров - Кико.

 

Турнето "Jazz & Me" включва седем театрални сцени в градовете Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и София. Ценителите на тази музика ще се насладят на най-популярните джазови теми с аранжименти на Христо Йоцов.  На сцената ще бъдат още Михаил Йосифов, Живко Петров и Милен Кукошаров.

 

Тя отговори на няколко въпроса за рубриката „Красивата България”, в която всяка седмица Ви представяме някои от най-успелите и привлекателни българки, сред които са Теодора ДуховниковаМаноела ИвановаОлга МодеваНелина ГеоргиеваВера Йорданова, Михаела Филева, Нели Атанасова и Михаела Бориславова.

 

Успешно съчетавате ангажиментите си в музиката, телевизията, в ресторанта и клуба си и у дома. Тежи ли понякога напрежението от всичко това?

 

- Имам щастието всички тези занимания да чувствам и възприемам като мои хобита. Това прави ангажиментите ми свързани с тях далеч по-лесни и приятни, а и гледам да не се замислям много, иначе бих се уплашила от собствената си енергия.

 

А кое от изброените Ви носи най-голямо удовлетворение?

 

- С абсолютна сигурност, любовта и щастието, свързани с дъщеря ми. Нищо друго не е на всяка цена.

 

Интересно съчетание на занимания – как стигнахте до ресторантьорството?

 

- Съвсем случайно моят бивш партньор в ресторантите ми предложи да направим заедно пиано-бар. Тъй като това не е моят тип забавление, а и смятам, че няма друга държава с толкова много такива заведения, ми хрумна, че можем да създадем уютно и красиво местенце, в което хората да могат да опитат онези вкусотии на моята баба по арменска линия, по които моите приятели полудяваха. Един месец след това мое хрумване отворихме първия арменски ресторант и бях много учудена и щастлива, че от втората вечер нямаше свободно място за седмица напред.

 

Любимото Ви ястие?

 

- То не е арменско. Умирам за всякакъв вид добре направена италианска паста.

 

А какво Ви прави истински щастлива?

 

- Здравето и щастието на близките ми.

 

Като изключим кулинарията, музиката очевидно е голямата Ви любов. Какво значи тя за Вас?

 

- Музиката е онова нещо, без което този свят би изглеждал сив, скучен и плосък. Няма друго изкуство, което да може така бързо без никакво усилие да променя състояния и усещания.

 

Джаз музиката не се слави като най-доходоносна или популярна сред българите. И все пак решихте да останете в България, защо избрахте именно този жанр?

 

- В моя случай това не е било съзнателен избор, това е музиката, сред която съм се родила и отраснала. А ако си добър в нея и постоянен, тя има достатъчно верни на нея любители.

 

Какво смятате за музикалната ни индустрия към момента?

 

- Смятам, че съзнателно или не, медиите лансират един вид музика и не дават много място за избор. Как да разбереш дали нещо ти харесва или не, като нямаш шанс да го чуеш? А това, което ме прави изключително щастлива, e че въпреки всичко, залите и клубовете, в които свирим, са пълни.

 

В момента тече и турнето „Jazz&Me”, което феновете чакаха с нетърпение от доста време. Предстоят още концерти в Стара Загора, Пловдив и София. Какво ново ще видим там?

 

- Преди всичко заедно с изключителните музиканти Христо Йоцов, Живко Петров, Мишо Йосифов и Милен Кукошаров ще представим програмата от последния ни албум „Jazz&Me”. Oсвен това в концерта ще включим и теми от албума ми с българска филмова музика „Замълчи, замълчи” и някои от авторките ни песни, както и най-новата, която излезе преди няколко дни „Луди пеперуди”.

 

За втора поредна година сте жури в шоуто „Като две капки вода” – как този сезон е различен от предходния?

 

- Мисля, че изборът на участници е феноменален, нивото е изключително високо. Хората обикнаха това шоу и всички около мен го чакат с истинско нетърпение.

 

А имате ли фаворит сред участниците?

 

- Невероятно изравнени са изпълненията. Разликата между първия и последния по точки е въпрос само някакъв нюанс от конкретното превъплъщение. В този смисъл журирането е изключително трудно.

 

Ако трябваше да избирате някого, който да влезе в ролята на Хилда Казасян, кого бихте избрала?

 

- Далеч по-скромна съм.

 

Изглеждате като изключително позитивен човек, има ли нещо, което Ви дразни или изкарва извън релси?

 

- Естествено, че има. На първо място глупостта, липсата на възпитание и арогантността.

 

А решение, за което съжалявате?

 

- Не мисля, че има. Интуицията ми е доста силна и слава Богу, ме предпазва от начинания, за чиито край бих съжалявала.

 

И все пак, една от най-отличителните черти на Хилда Казасян, освен невероятния музикален талант, е усмивката. Как успявате да я задържите там?

 

- Усмивката е въпрос на състояние. Това не е просто мимика. Искрено се надявам да се случват така нещата около мен, че да остана в това състояние.

 

Може би и тя е сред причините да сте сред най-чаровните жени в България. Кое освен усмивката прави човека красив?

 

- Генът, интелектът и способността да обичаш живота.

 

Автор: Рой Хил