Предишния път делото срещу Цветанов беше отложено заради непълен съдебен състав

Прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия служител на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

 

Обвинението е, че Тодоров е получил парите във времето, в което е бил разследван и съответно - отстранен от длъжност. Орлин Тодоров е замесен и в едно от другите дела на Цветанов, където бившият вътрешен министър е обвинен, че е написал шест пъти "Не" под разрешение на съда за това Тодоров да бъде разследван със специални разузнавателни средства.

 

В Софийския градски съд бяха разпитани бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров и бившата служебна министърка Петя Първанова. Флоров е един от малкото свидетели, от които защитата на Цветанов не се отказа да бъдат разпитани пред съда.

Още по темата

 

На предишните заседания Орлин Тодоров, в чиято полза са отишли 50-те хиляди лева, заяви, че не познава лично Цветанов. Държавното обвинение пледира, че високата длъжност на Цветанов представлява утежняващо вината обстоятелство.

 

Софийският градски съд ще произнесе присъдата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов на 26 май, деня след евроизборите.

 

На 30 май се очаква да започне и друго дело срещу Цветанов за т.нар. "незаконно подслушване". Тогава ще се проведе първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

 

Репортер: Златина Зехирова