Основните проблеми в ЕС са икономическата криза, младежката безработица и имиграцията

„Избирателната активност на евроизбори е традиционно ниска. Още от първите преки избори през 1979 година, тя намалява. На последните избори беше около 40%, а този път се очаква тя да е още по-ниска – може би с 5-10%", каза в студиото на „Събуди се” международният редактор на Нова телевизия Александрина Аврамова.

 

Активността е основен инструмент за измерването на ангажираността на гражданите към европейските проблеми. Най-големите проблеми в ЕС са икономическата криза, младежката безработица и имиграцията – особено в България, Малта и Италия.

 

Обстановката в Турция и Гърция след силното земетресение се успокоява, но все пак има опасност от вторични трусове до 5 по скалата на Рихтер. Сеизмолозите обясняват, че това не е необичайно. В турските медии се появи информация, че има двама пострадали българи, но до момента това не е потвърдено.

 

Изборите са водеща тема и в Украйна, където се провежда вот за президентския пост. Временното правителство показа, че няма да пощади никакви усилия да се проведат нормални избори. В Донецк, Луганск и Крим, живеят над 19% от избирателите. Жителите на наскоро анексирания от Русия полуостров ще трябва да пътуват до Украйна, ако искат да упражнят правото си на избор. Голяма част от избирателните комисии в Донецк и Луганск са в ръцете на сепаратистите, така че там вотът много вероятно ще бъде саботиран. По-малко от половината избирателни секции ще отворят врати там. Вътрешното министерство вече раздели страната на няколко зони – бяла, розова и червена според опасността от нарушаване на изборния процес. 

 

Всичко за основните теми от света в неделя гледайте във видеото.