Шест са сигналите, постъпили в районната избирателна комисия към 10 часа

Към 10 часа избирателната активност на населението в Благоевградска област е ниска - над 6%. Най-много хора са гласували в Банско – около 13%, а най-малко в Петрич – около 2 на сто.


Около 4% са хората, гласували в Благоевград. Шест са сигналите, постъпили в районната избирателна комисия към 10 часа. Повечето от тях са свързани с разлепени агитационни материали около избирателните секции.


В дискотека в Гоце Делчев на бутилки с алкохол били разлепени етикети на една от партиите. Сигналът вече е проверен, но реакцията е, че няма нарушение, защото на надписа не се казвало: „Гласувайте за тази партия!”

 

Активни ли са хората от югозападния край, провери Мария Димитрова. В Благоевграско населените места, които са труднодостъпни са десетки. Тръгваме за село Брестово с кметския му наместник.

 

Заради непроходимия път кметът е принуден всяка година, когато има избори да се качва до селото и да вози хората до Симитли, за да гласуват. Оттук нагоре има още 2 км до с. Брестово. До там обаче може да се стигне само с високопроходим автомобил или пеша.


Така до Брестово стигаме пеша, а там ни посреща Олга. Разказва, че най-големият проблем за селото е липсата на път.


В село Брестово живеят около трийсетина души. С помощта на кмета, Бай Йордан също е тръгнал да гласува. През кал и коловози Йордан тръгва към града, за да пусне своя глас. Казва, че още не е решил за кого, но било важно да пусне бюлетина.


И след като си изпълни дълга, Бай Йордан отново тръгна към родния си дом - там, където път отдавна няма.

 

Повече по темата гледайте във видеото.