Шампиони по процент гласували са Белгия и Люксембург, където избирателната активност е 90%

Тази вечер ставаме свидетели на исторически момент или поне това каза говорителят на Европарламента – Джауми Дук. Причината е, че от първите избори за Европарламент през далечната 1979 година, с всеки изминал вот, избирателната активност намалява. 
 
За първи път, тази година, тенденцията се обръща. И ако през 2009 година, гласуват 43% от европейците, които имат право на глас, то сега 43,1 на сто от жителите на Евросъюза са отишли до урните
 
Този път – и българите са по-активни. Избирателната активност у нас е 40,2%, в сравнение с 39 на сто на изборите през 2009. 
 
Шампиони по процент гласували са Белгия и Люксембург, където избирателната активност е 90%. В тези страни обаче гласуването е задължително. Задължително е и в Гърция и Кипър, но там избирателната активност е под 60%. Рекордно нисък интерес към изборите отново демонстрират в Словакия – там до урните са отишли едва 13% от имащите право на глас. Това е абсолютен рекорд не само за Европа, но и за самата страна, която досега не е събирала повече от 20% избирателна активност на Евроизбори.