Блокът би подкрепил ГЕРБ за следващ кабинет, но не безусловно

Лидерът на ДСБ и Реформаторите Радан Кънев коментира в „Здравей, България” смяната на личността, която блокът изпраща в Европарламента, след като стана ясно, че преференциалният вот на 25 май е изместил водача на листата Меглена Кунева. Така в Брюксел и Страсбург ще работи евродепутатът с мандат зад гърба си - Светослав Малинов, който е от партията на Кънев, а не бившият еврокомисар и лидер на "Движение България на гражданите”.

 

Нямаше изненада, това беше един от възможните сценарии на развитие. Реформаторският блок винаги е искал да има преференция. Това е записано в нашата програма”, обясни лидерът на Демократи за силна България. „Това, че при нашите избиратели преференцията бе използвана, не е изненадващо. Тя беше насърчавана”, добави Кънев, според когото тази възможност при избора дава голяма свобода на гражданите да изразят своите предпочитания.

 

„Бях през цялото време до Меглена по време на кампанията. Видях как предава посланията на блока. Не бих могъл да си представя тази успешна кампанията с друг водач”, подчерта Радан Кънев. Той отбеляза обаче, че Реформаторският блок е постигнал половината от това, което може на евроизборите.

 

С ГЕРБ не се борим за едни и същи избиратели”, категоричен беше Радан Кънев. По думите му Реформаторският блок няма да подкрепя безусловно друга политическа сила за съставяне на правителство. Не съществува обаче трети поносим партньор от партиите, влезли в Европарламента. Затова според Кънев изходът е в увеличаване на гласовете за Реформаторите.

 

„Моята цел в момента е да гарантирам единството на Реформаторския блок, да гарантирам, че тези преференциални резултати няма да се превърнат във вътрешно напрежение”, каза още партийният лидер.

 

Целия разговор с Кънев можете да проследите във видеото.