15-ият в листата Момчил Неков измести лидера на партията Сергей Станишев от първото място за Европарламент

Във втория ден след евроизборите темите за ремонт на кабинета и предсрочни избори остават все така актуални. Управляващите партии водят горещи заседания и по двете теми. На „Позитано” 20 дори се заговори открито за оставки. Заседанието във вторник обаче протече без присъствието на лидера Сергей Станишев.

 

Това се случва в навечерието на поредния вот на недоверие към правителството за сектор „Енергетика”. Настроението сред „червените” не е никак приповдигнато след резултатите на евроизборите.

 

„Нагласите са да разчетем вота на нашите избиратели. Трябват промени в партията и в правителството, за да покажем, че сме разбрали това, което ни казаха левите избиратели и тези, които не излязоха да гласуват за нас на последните избори”, каза депутатът от БСП Жельо Бойчев.  

 

„Лидерът и лидерите по места могат да избягат от всичко само не и от отговорността. Оттам нататък мисля, че тепърва предстои разговор по темата и ако някой има претенции да бъде лидер, то трябва да носи политическата отговорност на гръб”, допълни неговият съпартиец Кирил Добрев. Страхил Ангелов пък отказа да коментира дали ще бъде поискана оставката на Сергей Станишев.

 

„Според мен, ние трябва задължително да вземем този вот на недоверие, не можем да го загубим, защото това означава буквално да се предадем. След това вече ще стане ясно какви решения ще предложа по отношение на партията и правителството”, заяви червеният депутат Георги Кадиев.

 

Заради преференциалния вот е възможно да се случи и сензация. Поставеният на неизбираемото 15-то място Момчил Неков измества лидера Сергей Станишев в редица градове в страната. Той е по-предпочитаният кандидат за евродепутат в  Плевен, Шумен, Ловеч, Монтана и Ямбол.

 

Още по темата

„Хората за по-сигурно отбелязват и двете неща. На тях им казано 15, отбелязват и отляво и отдясно. Бюлетината явно се оказа прекалено сложна за някои избиратели”, каза математикът Михаил Константинов.

 

Тълкуванто на опозицията е, че най-вероятно това е резултат на контролиран вот. „Има 34 000 купени гласове от БСП”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От БСП обаче контрираха, че думите му са поредната лъжа.

 

До този момент Момчил Неков упорито не желае да говори с медиите. Както се казва обаче "внимавай какво си пожелаваш, защото може и да се сбъдне". Оказва се, че още през март Неков е усетил, че може да седне в евродепутатския стол.

 

Появи се и група в социалната мрежа: „Искам Момчил Неков за евродепутат” . Но кой е той? 28-годишният кандидат за евродепутат е възпитаник на езиковата гимназия в Силистра.

 

„В продължение на 3 години съм му преподавала, той имаше даденост към моя предмет и не се учудвам, че успя да завърши политология”, казва учителят по история и цивилизация Теодорина Тодорова.

 

Към днешна дата Неков е докторант в Софийския университет. Автор на две тематични книги – „4 по 4. БСП след 1989” и „От първо лице”. С това богатият опит на иначе младия мъж не приключва. Той е старши инспектор в Комисията за защита на личните данни и член на младежкото БСП. Все още обаче не е ясно дали той ще стане евродепутат. 

 

В централата на ДПС също днес се проведе заседание на партията. Високопоставен източник от партията заяви, че на бул. „Стамболийски” са обсъждани две много интересни теми. Първата е анализ на изборните резултати и втората – поведението на ДПС при гласуването на вота за недоверие. От партията уверяват, че при гласуването му няма да има изненади и са наясно с позицията си. Правителството ще получи подкрепа, защото намира мотивите на ГЕРБ за неоснователни.

 

По отношение на самото правителство обаче, позицията на ДПС може да бъде формулирана в два аспекта. Партията няма никакви съмнения в експертизата на премиера Орешарски и министрите му. Има известни въпросителни около политическия контекст на държавата след проведените европейски избори. Преди да се направи оценка на правителството и дали да бъдат предприети рокади, ДПС ще изчака първо с такава позиция да излезе и мандатоносителят БСП. С цел да се избегне евентуална политическа криза в страната, от партията обявиха, че са готови да водят разговори с всички политически субекти

 

Всичко по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Мария Димитрова, Надежда Узунова и Златина Зехирова.