Според МИЕ с новата наредба сметките ни ще станат постоянни

От днес влиза в сила нова наредба на „Топлофикация-София“. Наредбата има за цел да промени начина за формиране на сметките за отопление и топла вода. 
 
Според наредбата, месечната ни сметка за топла вода ще се изчислява като се раздели последната ни годишна изравнителна сметка на 12. Сметката за отопление пък ще е равна на последната изравнителна сметка, разделена на броя на дните с отопление. Полученото ще се умножи по броя на дните с отопление за съответния месец и ще се коригира с коефициент.
 
"С наредбата сметките ще станат относително постоянни", обясни за "Събуди се" Иван Маринов от Министерството на икономиката и енергетиката. 
 
Според Тодор Кузманов от Асоциацията на топлинните счетоводители промените в наредбата поставят няколко въпроса, на които не се дава отговор.
 
"Първият въпрос е информираният избор - досега сградната инсталация се определяше по един-единствен начин. Сега има варианти. При неинформиран избор на клиентите може да бъде направена доста сериозна грешка", посочи Тодор Кузманов.
 
Освен че не разбират наредбата, потребители от столичния квартал "Разсадника" се оплакаха, че всъщност са се надявали на някои много по-необходими промени.
 
И още - отпадат прогнозните дялове за формиране на сметките за отопление и топла вода. Също така се ограничава и възможността за некоректно заявяване на нулево потребление на топлоенергия, което се отразяваше върху сметките на съседите и допълнително позволява превенция срещу кражбите на парно. 
 
Повече за новите правила и какви бяха първите реакции на абонатите – гледайте във видеото.