Депутатът от ГЕРБ призова за прозрачна обществена поръчка за избор на изпълнител

Наказателната процедура по проекта „Южен поток” е във връзка с липсата на процедура по обществените поръчки за избор на изпълнител, обясни за „Здравей, България” бившият енергиен министър Делян Добрев. Това е само първата такава стъпка от страна на Европейската комисия и най-вероятно ще има и други, свързани с неспазване на европейското енергийно законодателство, прогнозира депутатът от ГЕРБ.

 

Конкретната процедура бе стартирана ден преди Коледа с краен срок няколко дни след Нова година, припомни също представителят на опозицията.

 

Междуправителственото споразумение за газопровода е подписано от правителството на Тройната коалиция през 2008 г., отбеляза Добрев. Кабинетът на ГЕРБ взел само окончателното инвестиционно решение.

 

„Към споразумението от 2008 г. също има забележки от август 2013 г., но конкретният  повод за наказателната процедура е това, че миналата година правителството на Орешарски проведе един скалъпен конкурс с предизвестен край, защото фирмата, която обявиха преди седмица, се похвали на своя сайт, че е спечелила три месеца преди да стартира т.нар. конкурс. Това е скандално и нямаше как да не бъде забелязано от Европейската комисия”, коментира бившият министър на икономиката и енергетиката.

 

Управляващите трябва да прекратят моментално този фарс и да проведат открита и прозрачна обществена поръчка, за да няма наказания за България”, смята Делян Добрев. „В рамките на месеци ще станем свидетели на съдебна процедура и многомилионни санкции за България”, прогнозира народният представител.

 

Повече по темата ще научите от видеото.