Историята на бившия агент е една най-големите на нашето време, смята Стоун

Режисьорът и носител на „Оскар” Оливър Стоун ще адаптира за голям екран историята на Едуард Сноудън. Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност получи убежище в Русия, след като разкри подробности от програмите за наблюдение в САЩ.

 

67-годишният Стоун обяви, че ще напише сценария и ще режисира лентата, адаптирана по книгата за Едуард Сноудън на журналиста от британския в-к "Гардиън" Люк Хардинг. Според Оливър Стоун това е една от най-големите истории на нашето време.

 

Това е Биг Брадър по начин, по който и Оруел не би могъл да предскаже. Те могат да наблюдават всеки дом. Обама казва: 'Не се притеснявайте, ние не ги прослушваме'. Да, но това може да бъде прослушано и ние знаем, че в бъдеще някой, ако не ти, то г-н Буш Трети или г-жа Хилари Клинтън…”.

 

Режисьорът допълва още, че заснемането на филма ще бъде истинско предизвикателство. Оливър Стоун е автор на много филми, сред които отличените с „Оскар” „Среднощен експрес”, „Взвод” и „Роден на 4 юли”.

 

Междувременно френското списание „Л’Експрес” поде кампания за предоставяне на убежище във Франция на Едуард Сноудън. Като аргумент изданието посочва, че Франция е страна, която защитава правата на човека и свободата на пресата и затова има особено задължение към Сноудън.

 

Разрешението за временно пребиваване в Русия на бившия служител на ЦРУ изтича през август. Той вече подаде официална молба за получаване на убежище в Бразилия.