София остана непреклонна - трябва да се строи, въпреки че Европейската комисия не е на това мнение

Пореден рунд между София и Брюксел за „Южен поток”. След като Европа започна наказателна процедура срещу страната ни за проекта, София остана непреклонна - трябва да се строи, въпреки че Европейската комисия не е на това мнение. 

 

След като вече месеци наред София и Брюксел се надиграват с трикове за започване и спиране на проекта, от снощи срещу нас тече наказателна процедура.

 

Енергийният министър се е заредил с енергия за водене на разговори, за да се изчистят подозренията на Европейската комисия. 

 

А те са - фирмата-изпълнител е избрана непрозрачно и в разрез с европейските изисквания за обществените поръчки. Обществена поръчка обаче не е имало. Консорциумът е спечелил търг. Информацията за него е пусната малко преди Коледа и е прекратена малко след Нова година. Така, който е искал да участва, е имал 10 работни дни. 

 

Министърът изглежда не е бил запознат как точно са се случили нещата. И попитал БЕХ и проектната компания защо търг, а не обществена поръчка

 

От ГЕРБ пък се възмутиха, че Стойнев използва техните стари похвати. Но не казаха нищо за две процедури, които са се водили и по време на тяхното управление. Управляващите пък се заканиха да не се отказват, дори да това да ни коства санкции.

 

Нещо повече, управляващите обвиниха Европейската комисия, че тя ни забърква в конфликта Русия-Украйна, като прави проекта заложник.

 

А относно настояването на Европейската комисия проектът да бъде прекратен, министър Стойнев не даде ясен отговор. Или поне не директен.

 

На 13-ти у нас пък се очакват европейски експерти, които ще убеждаваме в правотата си относно друг спорен момент - морската част на проекта. Предложенията в закона на БСП по тази тема, на практика изваждат "Южен поток" от  обсега на европейското законодателство.