Къде всички гласуват единодушно, без грешка и без преференция?

В полското село Ленкница, на границата между Германия и Полша, е избирателната секция, която направи впечатление в следизборните анализи. Оказа се, че там живеят много българи, които държат да упражнят правото си на глас във вота за Европарламента. След това резултатът е запомнящо се еднозначен – 231 гласа, всичките за ДПС, без нито една невалидна бюлетина.

 

"Интересното е, че те наричат себе си турци, въпреки че са български граждани. Те обитават това село от около 20 години. Хората там специално са искали секция, за да гласуват. Ние отидохме да видим на какво се дължи това единомислие", разказа в "Здравей, България" журналистът Миролюба Бенатова.

 

Селото е в гранична зона, има голям пазар за дрехи, храна и цигари и се оказа, че половината от магазините се държат от българи. Най-активни са от сливенското село Баните, както и от Добрич. Основните съмнения за избора в Ленкница е, че заявленията са подписани от хора, които не живеят там и че изборът е бил контролиран

 

"Този случай е представителна извадка за начина, по който се борави с така наречените твърди ядра. За тези хора това е нормален процес”, коментира Миролюба Бенатова.

 

Още за организираното единодушие в Ленкница и други градове в чужбина, гледайте тази събота в ДИКOFF.

 

Повече гледайте във видеото.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.