Около 40 000 са децата с различни увреждания в България

Около 40 000 са децата с различни увреждания в България. Голяма част от тях не живеят в семействата си, а все още в институции. Данните са неофициални.  

 

Екип на Новините на Нова потърси институциите, за да разбере колко детски площадки има, на които децата с увреждания могат да играят заедно с всички останали. 

 

Англичани в Горна Оряховица построиха площадка за деца с увреждания напълно безвъзмездно и със собствени сили. Тримата ентусиасти наскоро завършили специалност архитектура в Англия и това е първият им практически проект. Една година събирали средства от близки и приятели в Англия и България, за да успеят да построят площадката.

 

Клоуи, Рори и Мейв живеят в България от две години. Разбрали, че в Горна Оряховица няма нито една площадка за деца с увреждания и решили да построят съоръжението със собствени сили. За една година от дарения събрали над 30 хиляди лева.

 

Площадката е проектирана така, че погледната от различните ъгли е различна на цвят. Идеята на младите архитекти е пространството да бъде многофункционално и освен за игра, да се използва и за концерти, представления и други обществени дейности.