Според проф. Близнашки тези избори ще бъдат исторически

„На теория може всичко, но трябва да прочетем какво пише в законите и Конституцията. Срокът за дата на изборите е 60 дни, но след разпускане на парламента”, каза в „Здравей, България” проф. Екатерина Михайлова, преподавател в Нов български университет.

 

По думите й преди това няма как да се знае кога ще започне този период от 60 дни, тъй като все още правителството не е подало оставка. „Освен това президентът трябва да връчи мандата за съставяне на правителство и на други парламентарни групи”, каза още тя.

 

Избори в края на юли са невъзможни. Това е ясно и на Сергей Станишев”, заяви от своя страна проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право.

 

Според него, за да има избори през юли, трябва да се промени Изборният кодекс. „Това ще отнеме седмица-две, тъй като и Народното събрание си има своя начин на работа. Правилата не могат да се променят в последния момент. Идеята е на ръба на абсурда”, заяви той.

 

По думите му тези избори ще бъдат исторически и ще са от огромно значение за бъдещето на страната. 

 

„Не може да се мине без служебно правителство”, категоричен беше проф. Близнашки и добави, че то трябва да подготви изборите. 

 

Сергей Станишев се опита да избяга от бурята, защото новините с всеки изминал ден ще бъдат по-лоши”, отговори проф. Близнашки на въпрос защо лидерът на БСП се е обявил преди дни за задължително гласуване, а сега иска да ограничи хората да участват в тях.

 

Екатерина Михайлова заяви, че имаме провалено управление и то е трябвало да си отиде много по-рано

 

Повече по темата може да гледате във видеото.