По думите му правителството е готово да работи, докато не се появи служебен кабинет

Оставка на Пламен Орешарски в петък няма да има. Лидерът на БСП Сергей Станишев направи стъпка назад по въпроса. Не е ясно обаче за кога се отлага оставката на кабинета.

 

Като причина вече да не настоява за оставка още утре, след петия вот на недоверие, днес Станишев посочи другите – онези, които са против избори още следващия месец: „Другите политически сили не желаят спешни избори”, отбеляза лидерът на социалистите.  

 

Така отговорът на въпроса „Кога?” се отлага поне до вторник, когато ще се проведе Консултативният съвет за национална сигурност при президента. Засега е ясно – дотогава правителството няма да подаде оставка.

 

А след вчерашната среща на премиера Пламен Орешарски и лидера на ДПС Лютви Местан при председателя на парламента Михаил Миков  - беше потвърдено че темата е била предсрочните избори.

 

"Всички предложения трябва да са съобразени с българската Конституция - за да не звучат за наддаване. Аз няма да участвам, но ще се съобразя с решението на мандатоносителя”, заяви Местан.

 

На въпрос за срещата с Орешарски, председателят на НС Михаил Миков отвърна, че тайна среща не е имало.

 

Очакванията са кабинетът да издържи и след гласуването на петия вот на недоверие утре. А днешният ден беше почивен за депутатите. Те дойдоха за малко на работа, но след като не събра необходимата бройка, за да може да се проведе заседание, си тръгнаха. Парадоксалното е, че депутатите от ГЕРБ бламираха на практика собствената си идея за референдум за промяна на изборната система.

 

Днес в зала трябваше да се обсъждат трите въпроса - да има ли задължително гласуване, да се въведе ли мажоритарен вот и да има ли електронно гласуване. В крайна сметка на извънредно заседание следващата седмица темата отново ще бъде дискутирана. А утре, освен вота, ще има и изслушване на премиера Пламен Орешарски за „Южен поток”.

 

Повече за политическите страсти ще научите от видеото.