Една от идеите е тя да бъде обвързана с водомерите

Такса смет може да се увеличи драстично за повечето домакинства от 1 януари догодина. От тогава трябва да влезе в сила нова методика за изчисляването й.

 

Досега такса смет се определяше според данъчната оценка на сградата, в която живеете. Тоест пенсионер, който живее сам в центъра, плаща няколко пъти повече от шест членно семейство, което живее в крайните квартали. От 1 януари това ще се промени. 

 

Българските законотворци избират между няколко варианта за изчисление на такса смет. Седнахме да ги обсъдим със съседи от жилищен блок далеч от центъра. 

 

Боклукомери за съжаление все още не са изобретени, затова и една от другите идеи обвързва такса смет с водомерите. Така по-големите домакинства, с по-големи сметки за вода, ще плащат и по-голяма такса смет.

 

"Не, за водата не съм съгласна. По-скоро варианта с торбичките ми се вижда интересен. Иначе тези със ваните просто трябва да плащат милиони", смята Силвия Илиева-Христова.

 

"Това, че човек има вана, не значи, че генерира повече отпадък. Но това, което ме безпокои, е че ще се увеличи на голяма група граждани почти двойно такса смет", коментира Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на София.

 

"Ако за едни стане по-скъпо, за други ще стане по-евтино, като променим разпределението, защото сумата е една и съща", заяви националният омбудсман Константин Пенчев.  

 

За подобни анализи слушаме периодично още от 2011 година. Междувременно във всички общини в цяла България такса смет, според експертите, се плаща по несправедлив начин на база на данъчната оценка.

 

Коя от методиките са избрали законотворците, ще стане ясно следващия петък. На нас ни остава само да се надяваме да е по-справедлива от досегашната. 

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.