Проблемът в БСП не е Сергей, а че няма негова алтернатива, казва Димитър Иванов

„Преди време имаше документален филм за Стефан Стамболов – „Съзидателят и съсипателят”. За съжаление при Сергей Станишев може да говорим единствено за съсипателни ефекти от неговата дейност през последните няколко години. Той е политик, който по собствено желание стана и държавник. Няма абсолютно никакво значение за партия като БСП дали той ще си отиде или ще остане начело. Проблемът в БСП не е Сергей, а че няма кой да заеме неговото място” заяви в студиото на „Събуди се” последният ръководител на Шесто управление на ДС проф. Димитър Иванов.

 

„Кризата на обществения и икономическия модел е паневропейска. Това, което се случва в България е отглас на случващото се в големите европейски държави. Разединение на политическата класа, силно изостряне заради икономическата криза. Но ние го правим далеч по-грозно и безотговорно”, заяви той.

 

„Случващото се на политическата сцена е функция и на случващото се в задкулисието. Изглежда има връзка между състоянието на БСП и ДПС с това на Василев и Пеевски. Нямам достатъчно информация да направя обоснован извод, но по всичко личи, че е така”, категоричен е проф. Иванов.

 

„Няма как да бъде сериозно твърдението за поръчково убийство на Пеевски по две причини. Повтаря се познат сценарий, който се експлоатира сред едрия бизнес в последните няколко години. Мога да припомня проверки от прокуратурата, дори съдебни дела свързани с Любомир Павлов, Богомил Манчев, Огнян Донев, Иво Прокопиев. Сега доживяхме групата бизнесмени – Делян Пеевски и Цветан Василев, потърпевша от делата на предишните, да влезе в стълкновение помежду си. Вторият аргумент е начинът по който прокуратурата и МВР отново се използват като маша за вадене на горещите кестени от огъня”, допълни той.

 

„Няма как търговска структура, колкото и да е силна, да бъде по-силна от банка. В случая смущаващото е, че с лека ръка в общественото пространство се лансират тези уронващи престижа и авторитета твърдения. Не е вярно, че тук ще бъде потърпевш Цветан Василев. Може би той ще е най-малко засегнат ако се стигне до срив на банката”, завърши Иванов.