От КТБ видяха опит за умишлено дестабилизиране на институцията си

Два кредита за 28 милиона лева разпалили война между Делян Пеевски и Цветан Василев. Ръководството на Корпоративна Търговска Банка проговори пред медиите.

 

Смята се, че кредитите са свързани с Делян Пеевски, но предположението е на база на неофициални информации за връзките му с „Булгартабак” и фирми, свързани с това дружество. Миналата седмица се появи информация, че Цветан Василев се опитва да подмени ръководството на „Булгартабак” така, че да го изчисти от хората на Пеевски. Ръководството на банката спомена и за опити на фирмата да не се разпределя, да се прибере печалбата на дружеството.

 

Още по темата

Във войната достатъчно гръмко се замеси и прокуратурата. От банката видяха опит за умишлено дестабилизиране на институцията си и изобщо на цялата банкова система. Заговори се дори за опит за разклащане на валутния борд.

 

От КТБ смятат, че прокуратурата иска да всее паника сред клиентите. Става дума за една доста голяма банка, която би изпитала големи затруднения, ако хората, които държат пари в нея, се усъмнят в стабилността ѝ и изтеглят парите си.

 

По всичко личи, че при акцията в петък мишената е била Цветан Василев. Банката обаче несъмнено е намесена. От ръководството разказаха, че четирима от началниците са извикани на разпит в точно определен ден и час, който съвпадал с общото събрание на акционерите и за промяна на часа и деня, не можело да става и дума. А целта, според тях, била да се провали събранието и да се наблегне на това, че ръководството е на разпит, защото нещо не е наред. Иначе въпросите на този разпит били от общ характер, а отговорите им можело да бъдат открити и в интернет.

 

Три дни след екшън сюжета с различни версии, КТБ реши да разясни. И да се изправи срещу прокуратурата. „За нас е недопустимо да се направи такъв опит за публична екзекуция на банкова институция”, казва изпълнителният директор на КТБ Георги Христов.

 

Войната между Василев и Пеевски се разпалила заради блокирани сметки. Преди месец плащанията по два кредита на обща стойност близо 28 милиона лева спрели. И банката ги блокирала.

 

Двата кредита били на лица, които формално нямали общо с 33-годишния депутат. От КТБ напомниха, че по закон Пеевски няма право на участие във фирми, но медийните публикации твърдяли друго.

 

След блокирането на сметките, прокуратурата започнала да действа с други "маньоври". Които от банката нарекоха "шоу", а интерес от него имала прокуратурата.

 

Христов не пожела да сподели мнението си дали и чия поръчка изпълнява Цацаров. Намекна обаче, че прокуратурата, цитирам, "мачка този, който не слуша". Но отрече КТБ да е получавала инструкции дали и как трябва да слуша.

 

За петъчната акция от КТБ обявиха, че банкови документи и до днес не са искани, нито изземани. Офисите, претърсени в сградата на Цар Борис Трети не били на банката. Етажите, в които нахлули органите на реда били на фирми, за които обаче от банката не потвърдиха, че са на Цветан Василев. Не отричат обаче, че именно там е офисът на „Бромак” – дружеството, чрез което Василев е мажоритарен акционер в КТБ. Василев не се появи на пресконференцията.

 

От КТБ уточниха, че "Булгартабак" продължава да обслужва кредитите си, но не тегли нови от тях. Не се сетиха дали дружеството държи пари при тях. Малко след пресконференцията от "Булгартабак" заявиха, че са погасили всички свои задължения към банката и започват да закриват и сметките си.

 

В изказванията от петък насам има доста разминавания. Днес впечатление направи, как от КТБ допускат хипотезата на база на медийни публикации, че Пеевски е свързан с определени фирми и на практика е длъжник на банката, но не допускат други хипотези отново на база на медийни публикации, че Цветан Василев многократно е надвишил лимита на допустимата сума за кредити за акционер.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.