Само един праг задържа хилядите тона вода в дерето над квартала

Трагедия във Варна. Тринайсет жертви, две от които деца. Разрушени пътища и наводнени сгради, смачкани автомобили, прекъснато електричество. Така изглежда квартал „Аспарухово”. Варна е в траур.

 

След загубените човешки животи през последните 12 часа, издавените животни, стотиците преобърнати автомобили, унищожени до неузнаваемост, след затлачените улици, след калта,  хората се питат къде започва нещастието. 

 

Неприятностите започват от едно от двете дерета, които се намират над варненския квартал „Аспарухово” и от което започва трагедията. В дерето са се събрали около 3-4 метра вода. Това, което се е насъбрало се е изляло с огромна сила надолу по дерето, преобръщайки и разрушавайки всичко по пътя си, давейки животни и хора, стигайки чак до морето.

 

Сега единственото, което задържа хилядите тонове вода е само един праг, но хората се надяват той да не подаде.  

 

Само тежка техника би помогнало да се спасят хората в този момент. Ако тази вода се отприщи ще доведе до нова приливна вълна. Това е най-голямото опасение на хората в региона. 

 

„Дерето е затлачено, защото тази година никой не дойде да го почисти. Други години минават да чистят. За последно е чистено преди три години. Тази година дойде прекалено много вода”, разказаха хората, които живеят в „Аспарухово”. 

 

Варненци се организираха в центъра, за да помогнат с каквото могат на пострадалите си съграждани. 

 

За голямо съжаление още вчера вечерта изпълнителната власт и кметът на Варна започнаха да се обвиняват кой не си е свършил работата. 

 

От самото начало на деня, с малки прекъсвания, продължава да вали. Хората искат по-сериозно присъствие на армията и жандармерията, искат техническа помощ. 

 

От Регионалната здравна инспекция във Варна съветват да не се използва питейната вода заради опасност от зарази след пороя и калта. В Аксаково пострадалите имат нужда от минерала вода, тоалетна хартия и дезинфектанти. 

 

Каква е ситуацията от рано сутринта във Варна, какво видяха нашите репортери и какво разказаха хората може да видите във видеото.