От „Гражданска защита” успокояват, че ситуацията е под контрол и хората не трябва да изпадат в паника

В село Ново Ботево, както и на още няколко места, превантивно се евакуират хора. Опасност за хората и къщите няма.
 
Макар и стената на язовир Ботево е здрава, заради обилните дъждове водата от язовир Николаевка е дошла към язовир Ботево, който е по-малък от Николаевка. Така той започва да прелива през преливника и след дъжда от 21-ви юни вечерта нивото на Ботево се е покачило с 10 см. В резултат на това има нарушение на преливника. Под него се образувала яма с диаметър около 10 метра. Тази вода тръгва към язовир Одринци, който обаче има 14 млн. куб. метра резервен обем.
 
Екипи на „Гражданска защита”, на пожарната, както и концесионерите на язовира са сформирали своеобразен кризисен щаб, който следи нивото на водата.
 
Язовир Ботево се счита за потенциално опасен, тъй като е по-малък от язовир Николаевка, който е над него. Това на практика означава, че долната чашка, в която се влива водата, е по-малка от тази, от която идва вода. Именно по тази причина селата по поречието на Суха река се евакуират.
 
От „Гражданска защита” успокояват, че ситуацията е под контрол и хората не трябва да изпадат в паника. Опасност от нова приливна вълна в посока Добрич няма.