Водоемите са технически негодни и са поставени в предаварийно състояние

70 язовира в страната са опасни. Водоемите са технически негодни и са поставени в предаварийно състояние, а потенциално опасните са общо 900. 

 

Констатацията е на екоминистерството, откъдето предупреждават за опасност от преливане и наводнения през следващите дни. 

 

Язовир „Стамболийски” край Хасково е сред водоемите, които се водят ничия собственост. Въпреки че през годините е бил отдаван под наем от местното кметство, сега на практика отговорен за него няма. За да не се стигне до скъсване на стената, през есента бяха взети спешни мерки.

 

Сега въпреки че преливникът е разрушен, опасност няма, защото водоемът е пълен само наполовина. 

 

За стопаните от трънските села Лялинци и Неделково малкият язовир наблизо е важен. Там водят стадата на водопой. Сега обаче от Басейнова дирекция обявиха язовира за опасен и искат да го изпуснат.

 

Опасност реално се задава и тази сутрин са предупредени всички областни управители и кметове в страната, че през следващите два дни се очакват нови интензивни дъждове. 


 
 „Критични си остават районите Дунавски и Черноморски, защото там и почвената водоемкост е 100% и реките в Дунавския район са се повишили и ще продължават да се повишават. Надявам се този път единствено Господ да се смили над Варна”, заяви Асен Личев, директор на дирекция „Управление на водите”.

 

Силна вяра е необходима, защото на практика в България липсва единен орган, който да контролира спазването на строителните норми и експлоатацията на язовирите.