През втората половина на 20-ти век средната температура на земята се е повишила с половин градус

Мрачна прогноза - климатът у нас ще се влошава все повече.  Според учените основната причина е човешката дейност, и най-вече - натрупването на парникови газове. 
 
През втората половина на 20-ти век средната температура на Земята се е повишила с половин градус. Тази година това доведе до наводнения, урагани и най-горещия месец май от 134 години насам. 
 
Затоплянето от половин градус в световен мащаб може и да ни изглежда незначително, но за климата то е от колосално значение. Дори при толкова малко повишение на температурата се получава увеличение на честотата на екстремни събития, каквито са наводненията, сушата, горските пожари, свлачищата.
 
Изменението на климата води и до изчезване на запасите от прясна вода, разрушаване на екосистеми и намаляване на биоразнообразието, намаляване на обема и продуктивността на обработваемите земи, унищожение на горски масиви вследствие на пожари заради суша и високи температури. Сериозните промени в околната среда ще доведат до тежки икономически и социални последици. 
 
Какво да очакваме за България?
 
По думите на Георги Стефанов от WWF, рискът за нашата страна е много висок, защото географски сме разположени в поясa, който е най-силно застрашен от изменящия се климат в световен мащаб. 
 
"Tова, което можем да очакваме, дори и в момента го наблюдаваме, са едни крайни проявления на времето. Това са периоди с много високи температури и със суша, които се редуват с периоди на проливни дъждове, или пък да имаме скок от много ниски към много високи температури", обясни от своя страна метеорологът Ивайло Славов.
 
Част от промените, за които говорят специалистите, вече се случват. В глобален мащаб от затоплянето ще страда не само здравето на земята, но и това на хората. Изменя се географското разпространение на редица болести, предавани чрез насекоми, като малария и тропическа треска. А заради вредните газове, все повече хора страдат от хронични заболявания и алергии.  
 
Повече по темата гледайте в материала на Деси Банова.