За това ни сигнализира зрител на Нова в рубриката „Моята новина”

Безработни българи стават жертва на нов вид измама. За това ни сигнализира зрител на Нова в рубриката „Моята новина”. 

 

След като завършва университета, Ася започва да си търси работа. Кандидатства на няколко места чрез една от популярните онлайн платформи за намиране на работа. Един ден получава странен есемес: „Здравейте, кандидатствали сте за работа и интервю. Това ли е телефонът, на който да ви уведомим за решението ни? Отговорете с RR на латиница”.

 

Ася отговаря, но следва нов, уточняващ есемес, на който пак отговаря. 

 

„Аз не се усъмних и реших, че са направили някаква нова специализирана система - модерна технология за тези неща”, обясни потърпевшата.

 

След третия уточняващ есемес Ася си проверява сметката. Оказва се, че всеки есемес й е струвал по 5 лева.

 

От интернет портала, където Ася е открила офертите за работа, обясниха, че отговорността за злоупотреба с данни носи фирмата, която е получила автобиографията на младата жена, а не платформата, през която е осъществен контактът. 

 

„Ако има злоупотреба, има държавни органи, които се занимават с това. Ние не сме разследващи”, отвърна Пламен Вушев, управител на сайт с обяви за работа.  

 

От интернет портала проверяват дали фирмите са законни и припомнят на хората, че ако им се искат пари за такса или да изпращат есемес, то това категорично е измама, защото законът го забранява. Трябва да внимаваме и какво пишем в автобиографията си. 

 

Специалистите съветват да не слагате в CV-то излишна лична информация, която така или иначе не е нужна на работодателя. 

 

А за Ася остава надеждата да си намери работа и евентуално утехата, че измамниците ще бъдат заловени. 

 

Очакваме и вашите сигнали в „Моята новина” на NovaNews.bg.