Екип на Нова телевизия провери как работи схемата и как измамниците са успели да заблудят жертвите си

Около 700 души, търсещи работа, са станали жертва на новата схема за измама чрез SMS, която разкри Нова телевизия, благодарение на зрителски сигнал в "Моята новина".

 

След репортажа за Ася, която е била подведена да изпрати няколко SMS-а, всеки на цена от 6 лв. с ДДС, мислейки, че така кандидатства за работа, последва незабавна реакция, която ще доведе до възмездие за ужилените. 

 

Как обаче работи схемата и как измамниците са успели да заблудят над 70% от жертвите си провери екип на "Новините на Нова". Оказва се, че жертва на схемата е станала не само Ася, а стотици хора от цялата страна. Общото между тях е, че всички са търсещи работа и измамниците са използвали това. 

 

Само за седмица общо над 700 души са отговорили с един, два и дори три SMS-а на номер 1982. Той е собственост на фирма, която се занимава с такъв вид услуги – отдава под наем номера и телефони с добавена стойност, които се използват, освен като начин за дистанционно разплащане, но и за дарителски и благотворителни кампании. В случая обаче фирмата-наемател е злоупотребила, като е подвеждала своите клиенти.  

 

"Веднага, след като ни беше подаден сигнал, установихме колко са хората, които са отговорили и изпратихме списък към мобилните оператори. По този начин те имат списък на всеки свой клиент, който е бил ощетен от този наш нелоялен клиент”, обясни Николета Абрашева от фирмата, собственик на номера. 

 

Нова телевизия потърси фирмата, която е наела номера. На адреса обаче имаше фото студио. В телефонен разговор собственикът заяви, че адресът му се ползва неправомерно

 

За коментар бе потърсена и Комисията за регулиране на съобщенията. От там обаче обясниха, че законът им връзва ръцете. При подобни случаи могат само да поискат блокиране на номера и то, ако има жалба. В този случай при тях никой не се е оплаквал.

 

В крайна сметка има добри новини за потребителите. Мобилните оператори са потвърдили пред фирмата, собственик на номера, че ще възстановят автоматично парите на всички, които са отговаряли на измамните SMS-и. 

 

Продължавайте да изпращате сигнали за нередности в "Моята новина".