Президентът коментира приоритетите, около които трябва да се обедини Народното събрание в последните си дни

Ревизия на бюджета за тази година поиска президентът Росен Плевнелиев. Според него цифрите към момента са доста притеснителни, затова и следва да има актуализация на най-важния финансов закон. 

 

Държавният глава призова парламентарно представените партии да се обединят и да работят, за да не оставят всички важни промени на служебното правителство.

 

„Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна неотложността и според мен изключителната спешност и важност на усилията в Народното събрание да се ревизира бюджетът”, заяви Плевнелиев. 

 

По думите му цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни, а неизпълнението на бюджета е сериозно.

 

„Не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите в държавата”, допълни Плевнелиев.

 

Според него реформата на държавния бюджет към средата на годината е необходима и заради призива на много институции.

 

„Видяхте хора, които разбират от здравеопазване, казаха, че ако не се ревизира бюджетът на Здравната каса, ние ще имаме сериозни проблеми към втората половина от годината”, коментира Плевнелиев.


 
Той допълни, че очаква ревизия на бюджета, предприемане на мерки в подкрепа на БНБ и адаптиране на европейски директиви.