По тази причина президентът Росен Плевнелиев поиска актуализация на бюджета

Спешна промяна на бюджета поиска президентът Росен Плевнелиев. Той алармира, че държавната хазна отива на червено, особено в областта на здравеопазването. 
 
Държавният глава е притеснен, че именно на него ще му се наложи да носи отговорността за проблемите с приходите в хазната, защото те реално ще станат видими, когато заработи служебният кабинет назначен именно от него. Заради това Росен Плевнелиев поиска прекрояване на бюджета, докато все още има Народно събрание, което може да гласува това.
 
Според икономисти в случая иде реч за политика, не за финанси.
 
„Изцяло за политика става въпрос. Финансовото изражение на проблема се изчерпва до това, че има разминаване между изпълнението на приходите и плановете. Дотам свършваме с финансовите проблеми”, на мнение е Калоян Стайков от Институт за пазарна икономика (ИПИ).
 
Председателят на Бюджетната комисия - Йордан Цонев, също отчита, че приходите се забавят и не вървят по план, но беше категоричен, че в никакъв случай не може да се говори за фатални забавяния, които да налагат актуализация на бюджета.
 
Според Росен Плевнелиев обаче цифрите в държавата в средата на годината са „крайно притеснителни”.
 
Официалните данни до момента явно не включват най-притеснителните за държавния глава - тези за юни. Изпълнението на бюджета до май не показва драстични проблеми, макар че приходите не се случват. В хазната са влезли под 12 милиарда лева приходи или 40% от планираното за цяла година и по-малко, отколкото за същия период на миналата.
 
При разходите картината е тъкмо обратната - те са с 900 милиона повече от миналогодишните. Точно тук е и проблемът. Управляващите не свиват харчовете – нещо, което е задължително при положение, че няма приходи.
 
Проблемът, макар и властите да не го изговарят официално, идва от това, че те заложиха и на митници, и на данъчни да съберат над 1 милиарда лева повече, отколкото през 2013 г. Само митниците вървят с 500 милиона назад към днешна дата. 
 
Според икономиста Калоян Стайков няма как икономиката ни да генерира заложените приходи. 
 
Освен това, в месеците преди предаването на власт по правило се прави едно - харчи се. Само през юни кабинетът отпусна милиони за НСО, за Националната служба "Борба с Организираната Престъпност", както и за министерства и ведомства. Ще се изхарчат и непредвидени пари за избори.
 
Именно по тези причини, според Росен Плевнелиев, не бива да бъде блокирана работата на служебното правителство заради нежеланието да бъде казана истината.
 
От друга страна е ясно, че дефицитът дори само в бюджета на Здравната каса налага спешни мерки. Въпросът е дали ще се търси начин да се спести от харчове или ще се стигне до актуализация на бюджета.  
 
Сега дефицитът е почти 900 милиона лева. По план трябва да не надскочи 1,5 милиарда лева. 
 
Още по темата - гледайте във видеото.