Ураганни ветрове и наводнения в Япония

Четирима души загинаха при преминаването на мощна буря в щата Ню Йорк. Две жертви взе и ураганът Неогури, ударил бреговете на Япония.    

 

Разрушени къщи, съборени дървета и над 70 хиляди домакинства без ток. Това е резултатът от мощна гръмотевична буря, която премина през американския щат Ню Йорк. Четирима загинаха, затиснати под отломките на дома си. Доброволци се притекоха на помощ на властите, търсейки пострадали къща по къща.

 

„Разпитвахме съседите дали в разрушените домове е живеел някой. Дали тези хора са си у дома. Използвахме и кучета за да търсим евентуални жертви", съобщи Алън Райли, шериф на община Медисън.

 

Тайфунът Неогури продължава да се движи над Източнокитайско море, към големите и гъстонаселени Японски острови. Макар и с отслабнала сила, постоянната скорост на вятъра е  над 120 километра в час. Обилните валежи създават опасност от наводнения. Жертва на стихията станаха двама жители на остров Окинава. Материалните щети все още се изчисляват.

 

Утре циклонът ще премине с обилни валежи и силен вятър над остров Кюшу, на който живеят над 13 милиона души. Основните опасения са за преливане на някои реки на острова. В петък лошото време ще достигне Токио, но опасността за столицата е минимална.