Според разследването и тя е крайно радикализирана поддръжничка на въоръжения джихад

48-годишна жена е била арестувана миналата седмица във Франция, повдигнати са й обвинения и е задържана под стража, след като пътувала три пъти до Сирия, където нейният син се бие в редиците на джихадистка групировка, съобщи БТА.

 

В края на април е започнало съдебно разследване срещу тази жена, представена като приела исляма, крайно радикализирана поддръжничка на въоръжения джихад, който се води в Сирия срещу режима на Башар Асад.

 

Синът й е заподозрян, че се бие в редиците на групировката „Ислямска държава”. Срещу него се води друго разследване за предполагаема терористична дейност.

 

Съдебен източник посочва, че жената е била арестувана на 2 юли, повдигнато й е обвинение миналата седмица, а вчера съдия е наредил задържането й под стража.

 

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов представи тази сутрин на министерския съвет законопроект, целящ да засили правните механизми за справяне със зачестяващите пътувания до Сирия.

 

Франция, подобно на други европейски страни, опитва да се пребори с кандидат джихадистите - явление, чиито мащаби са безпрецедентни. Властите се страхуват от атентати във Франция, когато джихадистите се върнат.