От днес руският президент започва няколкодневна обиколка в Латинска Америка

Необичаен протест срещу Владимир Путин се проведе пред руското посолство в Буенос Айрес. В навечерието на посещението на президента Путин в Аржентина гей активисти осъдиха политиката на Русия спрямо хомосексуалните. От днес руският президент започва няколкодневна обиколка в Латинска Америка.

 

Протестът пред руското посолство съвсем не е случаен, тъй като Аржентина е първата латиноамериканска страна, която позволи на еднополовите двойки да се бракосъчетават и да осиновяват деца. 

 

„Дойдохме тук на мирен протест, за да отпратим този представител на Русия, господин Путин. Той представлява страна, където демокрацията за партньори от един и същи пол не съществува. Там не може да има протести от този тип”, каза Марсело Ферейра, организатор на протеста.

 

Русия си спечели имиджа на най-неприветливото място за хомосексуални в Европа, след като миналата година влезе в сила закон срещу гей пропагандата. Хомосексуалността е декриминализирана в Русия през 1993 г., но негативното отношение към гейовете е широко разпространено. 

 

Напоследък зачестяват случаите на насилие над хора с предполагаема хомосексуална ориентация, като полицията стои безучастна или арестува и тормози гей активисти. Посещението на Владимир Путин в Аржентина е част от 6-дневната му регионална обиколка, която ще го отведе още в Куба и Бразилия.