От ГЕРБ не са съгласни да се изплащат от държавата влоговете на всички вложители в КТБ

"Това, което се случва в държавата, една година го говорихме и направихме всичко възможно да покажем, че ще се случи, за съжаление то се случи. БСП на власт ли е, крахът винаги е пълен”.

 

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към делегатите на Общото събрание на младежката организация на партията, съобщи БГНЕС

 

"Вината е персонална на целия кабинет и съответно на БНБ", заяви Борисов. От думите му стана ясно, че от ГЕРБ не са съгласни да се изплащат от държавата влоговете на всички вложители в КТБ. 

 

"И в момента има действащ банков закон, който е най-добър в Европа. Той казва всичко ясно и точно – рискуваш си парите, слагаш ги с голяма лихва, държавата дава 100 000 евро. Трябва ли сега ние да изплатим пълните пари с лихвите на тези хора? Държавата да поеме риска на всеки един, който не иска да го поеме? Къде го има това?", попита Борисов.

 

"Всеки добър стопанин трябва да знае, че като извадим 2 млрд. лева от Фонда за гарантиране на влоговете, трябва да кажеш откъде ще се запълни този фонд след това”, обясни още Бойко Борисов. 

 

На консултациите при президента в понеделник ГЕРБ ще поискат всичко да бъде сложено на масата, цялата финансова рамка, като въпросите на Борисов към тях са 31 точки. Чак тогава партията му ще реши какво да прави. Бойко Борисов обвини финансовите експерти на правителството, че манипулативно и грешно изчислява фискалния резерв.