Финансисти побързаха да успокоят, че вложителите и фирмите, държащи парите си в КТБ, могат да спят спокойно

Съобщението, че лицензът на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде отнет предизвика бурни реакции както на политическо ниво, така и сред представителите на банковия сектор. 

 

Верни на банкерския си инстинкт, представителите на кредитни институции и финансисти побързаха да успокоят, че вложителите и фирмите, държащи парите си в КТБ, могат да спят спокойно. Обратно - за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов затварянето на банката е още едно доказателство за безсилието на управляващите. 

Още по темата

 

"Изведнъж такива светли личности, така добре прокламирани в медиите като експерта Орешарски – няма го дни наред финансовият експерт, а вече се говори за милиарди къде трябва да се хвърлят”, коментира Борисов. 

 

Съобщението на БНБ, че ден преди да бъде затворена от КТБ е изтеглена колосалната сума от 205 млн. лева от мажоритарния акционер, предизвика нееднозначна реакция в банковия сектор

 

"Всеки един има право по всяко време да си изтегли парите в една банка - дали ще са 5000, 5 милиона или 200 милиона. Друг е въпросът дали трябва да ги заяви, какви комисионни трябва да плати. Никой не може да изтегли повече от това, което има по сметка. Значи той ги е имал по сметка”, коментира финансистът Стоян Александров. 

 

На въпрос закъсняла ли е реакцията на БНБ, финансистът обясни: "Тази банка е ревизирана. Тя е одитирана първо от световно известна одиторска компания. Може ли такава голяма компания да проспи такова нещо. От 5 млрд. портфелй, 3 и половина да са кредити към свързани лица. Това е абсурд”. 
 

"БНБ няма как да разбере какви суми са изтеглени, защото там виждат като цяло наличностите”, обясни банкерът Виолина Маринова. 

 

За представителите на банковия сектор кредитните институции у нас остават стабилни. Междувременно стана ясно, че двама от Управителния съвет на КТБ са станали защитени свидетели, тоест няма да има обвинения към тях, а ще дават информация на следствието.