По думите му трябва да се търсят инструменти, които да защитят интересите на вложителите

„В този си вид проектозаконът на БНБ не може да бъде подкрепен, тъй като поставя в изключителни условия определени физически и юридически лица. Няма как да предлагаме закон, който да се различава от европейското и действащото българско законодателство”, каза в „Здравей, България” Румен Гечев, депутат от „Коалиция за България”, попитан ще подкрепи ли проектозакона на БНБ. 

 

В същото време те са за разглеждането на всички възможни варианти, тъй като в Корпоративна търговска банка има стотици български фирми. „Но не може да се прави разлика между държавни и частни фирми, между физически и юридически лица”, категоричен беше той.

 

„При това положение трябва да се сметне какви ще бъдат ефектите върху българската икономика от затварянето на банката по съществуващото законодателство или да се търсят инструменти, които да защитят интересите на вложителите”, каза той.

 

Това, което днес ще бъде обсъдено на срещата при президента, е дали може, без държавата да участва директно с финансови средства, да се превърне дългът към вложителите в собственост. „Да се дадат акции или други ценни книжа, които да бъдат конвертируеми на финансовия пазар, така че фирмите, които са засегнати, да могат да реализират книжата си на пазара и да получат някакво финансиране не от държавата, а от пазара”, обясни Гечев.

 

Попитан има ли информация хора на високи постове да са заплашвани и държани в зависимост от банката, той отговори, че не знае някой да е заплашван или да е имал интереси за това. „Не познавам хората, които са акционери и са свързани с банката”, каза Гечев.

 

По думите на депутата от „Коалиция за България” политиците трябва да внимават какво говорят. „Бяха отправени критики към премиера и главния прокурор, като един известен политик каза, че те трябва да бъдат арестувани заради изнесените пари. Но се оказва, че те са изнесени през декември 2011 година и този политик сега също трябва да бъда арестуван”, каза Гечев. 

 

Целия разговор може да гледате във видеото.