За хаоса в държава е допринесло сегашното партийно ръководство, смята социалистът

Не чудеса, а като продукти на хаоса в държавата през последните два месеца определи социалистът Румен Овчаров разминаванията между партията-мандатоносител и изпълнителната власт относно ключови въпроси като актуализацията на бюджета и номинацията на български еврокомисар.

Още по темата

 

Не виждам нищо чудно, но и нищо хубаво. Това не са симптоми, а диагноза. Просто трябва да се действа веднага, ако искаме България да остане една нормална държава”, каза бившият енергиен министър.

 

Оставката на правителството трябва най-после да се случи, защото събитията в държавата до голяма степен са продукт на хаоса в политическото ръководство на страната, смята Овчаров. По думите му път през хаоса има и институциите трябва да предприемат до дни мерките, които са длъжни по конституция.

 

„За хаоса в държава допринесе сегашното ръководство на БСП, което по един доста неразумен начин се опита да употреби ситуацията - загубата на изборите, в свои лични цели”, заяви Овчаров. Той оцени като „положителни знаци” случващото се вече в социалистическата партия: 

 

„На първо време не успя опитът на Сергей Станишев да ни наложи една единствена кандидатура за председател. Не успя и опитът на част от кукловодите от ‘Позитано’ да контролират процеса на номинациите – те не са една и две, има достатъчно много кандидатури”.

 

Овчаров вижда две опасности за това промяната в Столетницата да не се случи: „Първата - като ни бъде наложен кандидат, който е директен продукт на икономическите зависимости, до които Сергей Станишев доведе БСП. И втората – промяната да бъде заменена с подмяна от хората, които участваха директно във всичко, което се случи през последната година. Една такава кандидатура ще бъде възприета от обществото като опит без Станишев, да я караме по ‘Станишевски’”.

 

На предстоящия предсрочен вот няма да има нищо ново, прогнозира Овчаров. „Единствената новина може дойде от БСП, можем да бъдем героите на тези избори, ако направим тази промяна истинска, видима и несъмнена”.

 

Целия разговор с Румен Овчаров можете да проследите във видеото.