90% от лавандуловото масло се изнася за Франция, Германия, Австралия и Америка

България е на първо място в света по производство на лавандулово масло. Страната ни изпревари Франция, която дълги години беше утвърден лидер на пазара. Българските производители, които отглеждат 40 хиляди декара, изнасят 90% от лавандуловото масло за Франция, Германия, Австралия и Америка. У нас в Долината на розите от Казанлък до Стрелча се намират най-обширните лавандулови полета. 

 

Жътвата на лавандула в Карловския регион и Стрелча приключи. В момента от нивите се събират и последните стръкове. Стотици тонове продукция вече пътуват към дистилериите, където продукцията се изварява и се получава лавандуловото масло. Тази година се очаква България да произведе 120 тона - три пъти повече, отколкото Франция, която до момента заемаше лидерските позиции в производството на лавандулово масло.

 

Веселин Ганчев е един от големите производители на лавандула у нас. Отглежда 800 декара в Стрелча и Разлог. Заради дъждовете тази година се радва на по-големи добиви.

 

От преработката на лавандулата Веселин ще може да произведе 20 тона лавандулово масло. Тази година то се търгува на световните пазари между 65 и 70 евро за килограм. Българското се предпочита повече заради ароматните му качества.

 

Заради добрите печалби все повече хора у нас започват да отглеждат лавандулови полета. Първите три години са най-трудни, докато се създаде насаждението. Беритбата винаги трябва да става при високи температури.

 

За сега у нас няма пазар за лавандуловото масло. То се изнася главно за Франция, Германия, Австралия, Япония и Америка.  Освен в парфюмерията и козметиката, българското лавандулово масло се използва и в медицината за производство на лекарства.

 

Заради високите изкупни цени и добрата печалба, много земеделски производители смятат на есен да заменят традиционното производство на домати и краставици с това на лавандула. Дали обаче и догодина България ще продължи да заема лидерските позиции в това производство, зависи от много фактори.

 

Репортер: Благой Бекриев