Ръководихме се от интереса на хората, допълни той

„Работихме в най-сложната политическа среда в новата ни история. Въпреки това изпълнихме преобладаващата част от нашите ангажименти за едногодишния период до края на май тази година”. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в изказване от парламентарната трибуна преди да бъде гласувана оставката на неговия кабинет.

Още по темата

 

Ръководихме се от интереса на хората въпреки съпротивата, която срещахме ежедневно”, категоричен беше премиерът.

 

„Преди малко повече от година поех нелека задача – да оглавя правителство без солидна парламентарна подкрепа и да предложа един по-експертен стил на управление”, посочи Орешарски. По думите му управляващите са постигнали добри резултати, представени в едногодишния отчет на Министерския съвет. Сред тях премиерът отчете непрекъснатото подобрение на всички бизнес индикатори от края на миналата година до май 2014 г., реализираната успешна емисия еврооблигации, въпреки разрастващото се политическо напрежение.  

 

Според Пламен Орешарски правителството е реализирало крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми, макар "не такава, каквато очакват българските граждани, но най-съществената от 2009 г. насам". „Справихме се и с едно от най-големите предизвикателства за нашата национална сигурност в последно време – бежанската вълна”, каза още премиерът.


Остана и много несвършена работа”, призна министър-председателят. „Не достигна време и политическо съгласие за реформиране на такива тежки публични сектори, като здравеопазване, образование, административни услуги, в които структурните мерки се бавят вече повече от десетилетия”.

 

Според Орешарски в последния месец взаимоотношенията между парламентарните групи, които подкрепят кабинета, са предопределили неговата оставка. „В съответствие с уточнената дата за предсрочни парламентарни избори – 5 октомври, кабинетът продължи да работи за спазване на политическите договорки, а не защото аз или някои от моите колеги са останали вгледани в постовете си”, заяви премиерът в коментар за датата, в който подава оставка.

 

Цялото изявление на Орешарски можете да проследите във видеото.