180 депутати от всички политически сили очаквано уволниха правителството

Край на кабинета „Орешарски”, начало на политическата рулетка преди служебния кабинет.

 

След близо 3-часови дебати, оставката на правителството е факт. 180 депутати от всички политически сили очаквано уволниха кабинета „Орешарски”. Имаше и такива, които не искаха да го пуснат – 8 депутати бяха „против”, а други 8 се въздържаха.

 

А за това важно натискане на копчето в пленарната зала се върнаха не само от ГЕРБ, но и от „Атака”. Така депутатите бяха достатъчно многобройни, за да отстранят от власт едно правителство, дошло в пълен състав да се сбогува лично.

 

Отчетът на премиера Пламен Орешарски пред работодателите му обаче беше някак засенчен от залата. И все пак премиерът успя да отчете над 40 000 нови работни места, прилично финансово състояние на държавата, повишаване на доходите, глътка въздух за бизнеса, преборване на бежанската вълна.

Още по темата

 

Защо тогава си тръгна кабинетът? Заради разрива между БСП и ДПС. А защо сега?

 

„Кабинетът продължи да работи, за да обезпечи спазването на политическите договорки, а не защото аз или някой министър е бил вгледан в поста си”, заяви премиерът Пламен Орешарски.

 

Искам да ви уверя, че освен като добри познати и колеги, винаги съм гледал на вас като представители на огромното мнозинство български граждани, които имат поне една обща цел – да живеят в по-добре уредена държава. За мен беше чест и отговорност да работя в изпълнение на тази цел”, заяви Орешарски.

 

А въпросът на мандата остава отворен, но вече с намек за отговор. Орешарски заяви, че още е рано да каже кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 

Очаквано управляващите хвърлиха вината за финала на кабинета върху опозицията и нейните бойкоти. Но и върху довчерашните си партньори.

 

„Този парламент, това правителство, можеха да продължат да работят успешно, ако хоризонтът им не беше преждевременно определен от една от подкрепящите политически сили”, заяви Атанас Мерджанов, председател на ПГ на „Коалиция за България”.

 

Отговорът не закъсня.

 

„България няма нужда от отречени модели на управление. Това ще рече, че няма нужда повече от проблематични коалиции. Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в четвъртък. Би било твърде жалко да продължават анализите на тема „ДПС реши съдбата на кабинета”. Не!”, заяви Лютви Местан.

 

Неговото обяснение е, че ДПС е показало, че не иска властта на всяка цена. То обаче не намали очевидно натрупаното напрежение.

 

„Пресконференцията на Местан за мен беше мястото, в което това правителство падна.  Оказа се, че ДПС го реши с този ход. Коалицията с ДПС беше наистина много тежка и аз лично не си пожелавам да я преживявам втори път”, заяви Антон Кутев от „Коалиция за България”.

 

И Бойко Борисов не си го пожелава – нито с едните, нито с другите.

 

„Ние не сме сигурни дали ще се направи следващо правителство! От това, което декларираме ние - никога с ДПС, никога с БСП, в един момент може да се окажем и без правителство”, заяви Борисов.

 

А депутатите от „Атака” запазиха мълчание.