С 15% повече хора са загинали при произшествия само през първите 6 месеца на годината

Войната на пътя продължава с пълна сила. Броят на загиналите расте и след няколко тежки катастрофи днес. С близо 15 на сто повече са жертвите, само за първите шест месеца на годината. 65 души са загубили живота си при катастрофи само през юли. Все по-често загиналите са млади хора.

 

Черните числа се увеличават с всеки изминал час. От началото на годината броят на произшествията е близо 3800, загиналите - близо 350, а ранените - над 4500. Броят на катастрофите се запазва. Трагедията обаче е, че нараства броят на жертвите. Само от вчера живота си на пътя загубиха 8 души, шестима от тях са на възраст между 16 и 22 години.

 

Експертите са категорични, че трябва нов закон за движение по пътищата и ще внесат предложенията си веднага след сформирането на новия парламент.

 

Касапницата на пътя стартира още в нощта срещу събота. На пътя за Севлиево млад мъж и жена загинаха след челен удар. По същото време, но в Разград двама младежи намериха смъртта си, след като пияният шофьор, при който се возели, се забил челно в крайпътно дърво.

 

В петък три момчета и едно момиче намериха смъртта си на пътя между карнобатските села Аспарухово и Сърнево. Шофьорът, който също умира на място, е непълнолетен и без книжка. Той също употребил алкохол.

 

„Къде е контролът по пътищата за тези хора, които шофират без книжка по селата и шосетата. Полицаите продължават да се бутат в шубраците, да гледат кой къде какво прави, а не застават на опасните участъци на пътя”, коментира председателят на Съюза по авто-мотоподготовка Йонко Иванов.

 

По думите на експерта трябва да има карта с критичните участъци, в които стават най-много катастрофи. Заедно с това обаче трябва да се промени обучението и да има строги наказания за шофьорите без книжка.

 

Заради шофьор без книжка си отиде и още едно момиче. След два месеца борба за живота ѝ почина Цветелина Таслакова, която пострада в тежката катастрофа край Луковит на 5 май. Тогава на място загина приятелят ѝ, който шофирал колата, и още един младеж. Шофьорът на другата кола - Хюриет Сюлейманов - е на свобода.

 

Освен скоростта и липсата на книжка, тежка катастрофа може да бъде предизвикана и от неспазена дистанция. На входа на Варна по тази причина загинаха двама души, а петима са в болница.