По програмата вече са обучени близо 40 таксиметрови шофьори

Рокери в Спешна помощ. След като няколко групи таксиметрови шофьори бяха обучени да оказват първа помощ, сега БЧК предлагат мотористите също да помогнат за решаването на проблема.


Първите пет минути са критичният момент, в който бързата реакция на очевидец може да спаси човешки живот след поредната касапница на пътя.


„Те получават едни познания, които са на такова ниво, че да може да поддържат жизнените функции на пострадалия”, обясни д-р Никола Николов от БЧК.


От инциденти застраховани няма, но пък всеки може да помогне. Особено, ако знае какво да прави в първите минути на катастрофата. За осем години на мотора Сергей е видял много ужасяващи картини, бил е и участник в инцидент.


„Всеки човешки живот, който може да бъде спасен, е безценен. Няма цена човешкия живот и всеки, който е обучен, може да помогне в тежка ситуация”, твърди рокерът Сергей Ценков.


„Не трябва да се забравя, че моторите са най-маневрените и най-бързо могат да стигнат до мястото”, обяснява председателят на БЧК Христо Григоров.


Всеки един мотоклуб може да се включи в инициативата за оказване на първа помощ. По програмата вече са обучени близо 40 таксиметрови шофьори.


„Преди курса – гледаш, виждаш и чакаш да дойде линейката. На този курс, на който бяхме и завършихме, десетте минути, в които евентуално ще дойде линейката, можеш да помогнеш на пострадалия”, обяснява Михаил, таксиметров шофьор, завършил курса.


След седмица в колата на Михаил ще има подобен модел чанта за оказване на първа помощ.


„Аптечката съдържа стандартните материали от бинтове, марли, триъгълни кърпи, но се разширява за ползване от шофьорите”, обяснява д-р Никола Николов.


А у нас от тази есен вече ще се изучава и специалност парамедик - желаещи не липсват, въпреки кризата в Спешна помощ.  


Повече по темата гледайте във видеото.